sâmbătă, 6 aprilie 2013

The Hunger Games: noul bestseller preferat de tineri


           Dacă stăm să judecăm după popularitatea de care se bucură în ultima perioadă, se poate spune că distopiile sunt noul negru. Și din păcate nu mă refer aici la Orwell sau Bradbury, cu maiestoasele lor 1984 sau Farenheit 451. Nu, distopiile care atrag atâția cititori în ziua de azi se încadrează în categoria young adult. De la Divergent, al Veronicai Roth, la Delirium-ul lui Lauren Oliver, tinerii mănâncă distopie pe pâine. Un fel de distopie hibridă, amestecată cu romantism, probleme parentale și pubertate. În fruntea lor? Suzanne Collins cu trilogia The Hunger Games.

            Acțiunea se petrece într-un timp nedefinit, pe teritoriul numit Panem, ridicat pe ruinele Americii de Nord. Acesta conține Capitolul, o metropolă plină de opulență, înconjurată de douăsprezece districte. Eroina noastră, Katniss Everdeen (kudos pentru nume), provine din Districtul 12, cel mai sărac. Anual, în Panem au loc Jocurile Foamei, o competiție până la moarte între 24 tineri aleși aleatoriu, câte doi din fiecare District. Când numele surorii sale este extras din urnă, Katniss se oferă voluntară pentru a o proteja. Astfel, ea pornește într-o aventură alături de Peeta, celălalt tânăr ales să reprezinte Districtul 12. După o perioadă de antrenamente în Capitol, jocurile încep, iar concurenții sunt nevoiți să ducă o luptă dificilă pentru supraviețuire, luptă care îi pune în situația de a se ucide între ei. Unul singur poate fi învingător. 

            The Hunger Games nu duce lipsă de originalitate sau de un fir epic interesant. Ba din contră, ideea în sine, subiectul, este o mină de aur. Aceasta nu este exploatată însă la adevăratul ei potențial. Problema cea mai mare a acestei cărți este scriitura. Și când spun scriitură mă refer la stilul arid, pe alocuri lipsit de profunzime de a expune a scriitoarei. Scene care ar trebui să sensibilizeze cititorul sunt expuse într-un mod cât se poate de simplist și sacadat. Eroina se aseamănă uneori cu un robot, despre care știm tot ce face dar care pare inuman prin lipsa reflexiei și a sentimentelor. 

            Cu toate acestea, The Hunger Games s-a bucurat de un succes răsunător în rândul tinerilor. Volumul a fost ecranizat, iar filmul a fost unul reușit. Superficialitatea lui Collins nu s-a transpus și pe micul ecran, Katniss dobândind astfel o dimensiune mult mai complexă. Mai mult, în scurt timp va apărea și continuarea, de la care multă lume se așteaptă să fie un succes în box office.
          

           The Hunger Games poate fi citită că o lectură ușoară și este recomandabilă celor care preferă un volum ridicat de acțiune. Totodată, cei care nu sunt deranjați de o scriitură lipsită de substrat pot găsi în acest volum o lectură interesantă, pe un subiect care iese din tipare și care are potențialul de a ține cititorul captivat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu